Sparring-partner voor coöperaties
Homeindex.html
OprichtenOprichten.html
Lerenleren/leren.html
Sparrensparren/sparren.html
Over ons
Contactcontactnl.html
 

Onno van Bekkum

Dr. ir. Onno van Bekkum werd in 1969 geboren in Terborg en groeide op in Doetinchem. Na zijn middelbare school werkte hij een jaar als vrijwilliger in de baha’i-tuinen in Haifa, Israel en begon in 1988 aan zijn studie Agrarische Economie bij Wageningen Universiteit. Sinds 1993 leerde hij over coöperaties van Prof. Gert van Dijk, toenmalig NCR-directeur en hoogleraar Coöperatie in Wageningen, zijn latere promotor. In december 1993 studeerde hij af, deed een jaar freelance projecten, was initiator en voorzitter van het Wagenings Landbouwdebat en begon in 1995 bij de Stafgroep Economisch Onderzoek van Rabobank Nederland part-time aan een proefschrift, part-time voor de Rabobank en werkte één dag voor de NCR-Leerstoel in Wageningen. In 1997 publiceerde hij een Europese studie: “Agricultural Cooperatives in the European Union: Trends and Issues on the Eve of the 21st Century” (Van Gorcum, 1997). In 1998 verhuisde hij van de Rabobank naar het Netherlands Institute for Cooperative Entrepreneurship (NICE), gevestigd bij Nyenrode Business Universiteit. Daar promoveerde hij in maart 2001 op zijn proefschrift “Cooperative Models and Farm Policy Reform: Structure-Strategy Matches of Dairy Cooperatives in Protected vs. Liberalized Markets” (Van Gorcum, 2001). Hij vervolgde bij NICE/Nyenrode als senior onderzoeker en coöperatie-adviseur en deed projecten voor tal van coöperaties en gelieerde organisaties in binnen- en buitenland. In die tijd werkte hij ook al aan diverse ranglijsten, waaronder die van de Europese landbouwcoöperaties (sinds 1997), de mondiale coöperatieve zuiveltop-50, de Nederlandse food top-100 (in opdracht van EVMI) en de ICA-Global 300 van coöperaties in alle sectoren. In januari 2010 begon hij zijn eigen bureau voor coöperatie-ontwikkeling onder de naam “CO-OP Champions”. Hij is vader van twee paardrijdende dochters (2001 & 2002) en woont met uitzicht over de Maas in Ammerzoden, het uiterste zuidwest hoekje van Gelderland, boven Den Bosch.


CO-OP Champions

“Champion” in het Engels heeft twee betekenissen: de eerste de superieure coöperatie, de kampioen, en de tweede betekenis is de voorvechter – opkomen voor een (goede) zaak. CO-OP Champions is dus samen met de coöperatoren zelf, een voorvechter van coöperatieve kampioenen. Samen bouwen aan één coöperatieve wereld. Dat is onze missie.

Wereldwijd zitten dagelijks duizenden analisten bovenop de beursgenoteerde ondernemingen. Weinigen bekommeren zich eigenlijk maar om de coöperatie. Terwijl die coöperatie economisch een enorme kracht is, voor grote uitdagingen en enorme kansen staat. De wereld is één geworden en de markten mondiaal. Hoe ga je daar mee om als lokaal gewortelde onderneming? Wat betekent internationalisering niet alleen voor de coöperatie als business, maar ook voor de eigendomstructuur en ledenorganisatie? Andere uitdaging: coöperaties zijn, vooral door fusies, steeds groter geworden: hoe bewaar je de ledenbetrokkenheid als je met tienduizend man bent? En hoe organiseer je de ledenfinanciering van de coöperatie, zó dat die je voortdurend in kracht kunt blijven investeren, in het korte en lange termijn belang van de leden? Hoe mobiliseer en organiseer je de vereiste bestuurlijke kwaliteit? Dat zijn belangrijke thema’s voor de ‘gevestigde’ coöperaties in de land- en tuinbouw, de financiële wereld, de inkoopcoöperaties en daarbuiten. Daarnaast zie je momenteel een ‘tweede’ generatie lokale coöperaties ontstaan die zich bezig houden met lokale behoeften waar markt, overheid noch kerk goed(koop) in voorzien, zoals energie, zorg, voeding, recycling en natuur. Bijna dagelijks spotten we wel een ‘nieuwe’. Vaak nog in een prille ontwikkelingsfase gaat het hier ook om dezelfde coöperatieve kwesties: organiseren van vertrouwen, nieuwe activiteiten financieren, communiceren met een achterban, enz.. De kernkwaliteit van het ‘zelf-organiserend vermogen’ van mensen en gemeenschappen staat centraal, met en de structuren en bestuurlijke cultuur die daarbij passen. Dat betekent: samen leren. Van elkaar, met elkaar, van anderen. Wij zijn een soort kennismakelaar in dit proces.

CO-OP Champions richt op deze vraagstukken door kennisoverdracht en als sparring-partner voor coöperatieve bestuurders, directeuren en actieve leden. CO-OP Champions investeert daartoe voortdurend in de actualisering van een database met nieuwe ontwikkelingen, structuren en financiële cijfers over zo’n 3000 coöperaties in Nederland en ongeveer 800 land- en tuinbouwcoöperaties in ±40 landen wereldwijd. Hoe kunnen we zo veel mogelijk leren van best & worst practices van coöperaties, nationaal en internationaal?CO-OP Champions verzorgt regelmatig workshops, presentaties en studies en geeft advies over coöperatief strategische ontwikkelingen, governance en financiering. Hij doceert case studies over coöperaties in de Nyenrode Executive MBA in Food & Finance in de modules Coöperatie (sinds 2001), Mondiale Voedseleconomie (sinds 2006) en Risico & Financiering (sinds 2007). Van Bekkum schrijft als columnist ook voor het vakblad Boerderij (http://www.boerderij.nl/Bloggers/Onno-van-Bekkum/).

CO-OP Champions

Dr. ir. Onno F. van Bekkum

Coöperatiedeskundige

Van Herlaerstraat 1

5324 EA Ammerzoden


Mobiel: 06-3614 5231

vanbekkum@coopchampions.com

Coöperaties waar wij de afgelopen jaren voor hebben mogen werken: